Sophia Kinderziekenhuis

Verhaal

Een beter begin voor baby’s

12 juni, 2018

Het LifeCycle-project is van start gegaan. Met als doel: een betere start voor baby’s, en minder gezondheidsklachten als ze later opgroeien.

Veel groente

Als een vrouw veel groente, fruit, vis en plantaardige olie eet tijdens haar zwangerschap, zal het kindje in haar buik beter groeien en maakt ze zelf minder kans op een hoge bloeddruk. Baby’s die in het eerste halfjaar na de geboorte alleen borstvoeding krijgen, hebben tijdens de eerste zes maanden minder infecties dan kinderen die deze niet ontvangen. Het zijn twee willekeurige onderzoeksresultaten van Generation R. Dit programma van het Erasmus MC onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam.

Schatkamer

Vanuit de Maasstad is onlangs het initiatief genomen tot een nog veel grotere studie, genaamd LifeCycle. Binnen dit project worden de gegevens van 400.000 kinderen en hun ouders samengevoegd in een database: een ware schatkamer voor onderzoekers.

Leefstijl

Prof. Vincent Jaddoe is directeur Generation R en projectcoördinator van LifeCycle. 'We richten ons vooral op invloeden vroeg in het leven op de latere gezondheid', zegt de kinderarts-epidemioloog. 'Daarbij beginnen we al vóór de verwekking van kind. Wat is bijvoorbeeld de leefstijl van de mensen met de kinderwens? Verder kijken we tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren van het kind naar factoren die groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen en volwassen beïnvloeden.'

Meer over het onderzoeksproject is te lezen op Amazing Erasmus MC, het nieuwe online platform met verhalen uit het Erasmus MC.

baby, neonatologie, life, cycle