Sophia Kinderziekenhuis

Nieuws

Impuls voor onderzoek longbeschadiging bij allerkleinsten

14 juni, 2018

Te vroeg geboren kinderen met de longziekte BPD krijgen extra zuurstof. Maar hoeveel precies? Kinderarts dr. Mariëlle Pijnenburg gaat dit onderzoeken.

Hulp

Dr. Mariëlle Pijnenburg, projectleider en kinderlongarts in het Erasmus MC, geeft uitleg in een filmpje van het Longfonds: "Veel te vroeg geboren kinderen krijgen vaak de longziekte BPD, bronchopulmonale dysplasie. Ze hebben hulp nodig bij het ademen en krijgen daarom extra zuurstof toegediend. Dit komt heel nauw: zowel te veel als te weinig zuurstof geven is niet goed. Wij willen onderzoeken hoe lang en hoeveel zuurstof ze precies nodig hebben."

Levenslang

Baby's die veel te vroeg geboren worden liggen vaak maanden in het ziekenhuis en kunnen levenslang longklachten houden. Het nieuwe onderzoek richt zich op de vraag met welke hoeveelheid zuurstof de longetjes zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het Longfonds en ZonMW steunen het researchproject met een subsidie van bijna € 800.000.

Plezier

Pijnenburg: "Met dit onderzoek willen we bereiken dat baby's met BPD een zo goed mogelijke start krijgen in het leven. Daar hebben ze de rest van hun leven plezier van."